Uddannelsen til Lokomotivfører tager 11 måneder. Du får løn under uddannelsen og er sikker på at få et job forrest i Fjern- eller Regionaltoget bagefter.
Arbejdet som Lokomotivfører giver dig en hverdag med frihed og ansvar for at gøre rejsen nem, tryg og behagelig for alle de mennesker, der hver dag tager toget for at få hverdagen til at hænge sammen.
Din vigtigste opgave er, at alle kommer hurtigt, sikkert og trygt frem med toget, og at du på en venlig og professionel måde informerer om rejsen over højtalerne i toget, eller når du bevæger dig rundt på perronerne.
Du får et tæt samarbejde med dine mange kollegaer, der hjælper med til, at togene kører til tiden.
Din karriere kan gå i mange retninger
Du får mange spændende karrieremuligheder, når du har fået erfaring som Lokomotivfører. Vi har fx mange kollegaer i forskellige administrative funktioner, der er startet som Lokomotivfører. Du kan også videreuddanne dig til kørelærer eller Lokomotivinstruktør med undervisningsopgaver.
Sidst men ikke mindst findes der også karrieremuligheder i vores Driftscentre, fx som LKI-vagt. Her ville du skulle hjælpe Lokomotivførere kollegaer, der oplever nedbrud på et tog.

Ansøg
Besvar få spørgsmål og udfyld en sikkerhed- og risikoprofil. Du skal ikke sende CV eller ansøgning.

Informationsdag
En halv dag, hvor du får mere at vide om jobbet og gennemgår psykomotoriske og kognitive tests.

Samtale
Du udfylder en personlighedsprofil inden samtalen, som varer omkring en time.
Gå ikke glip af en karrieremulighed
Kan du ikke finde en ledig stilling som Lokomotivfører? Så kan du tilmelde dig vores jobagent, så får du besked, når der dukker en relevant stilling op.
Vi passer på dig
Vi vil gerne have, du har det godt, så du har overskud i hverdagen. Både når du går på arbejde, men også når du kommer hjem til din familie og dine venner. Du får blandt andet fri træning i PureGym, sundhedsforsikring og mulighed for gratis togkort
Spørgsmål og svar
-
Vi stiller en række krav til vores Lokomotivfører-kandidater, som vi har listet herunder.
- Du skal være fyldt 20 år
- Du forstår, taler og skriver dansk
- Du kan blive helbredsgodkendt af Trafikstyrelsen
- Trafikstyrelsen indhenter og vurderer og skal godkende din udvidede straffeattest
- Du skal bestå uddannelsen, som giver dig licens til forskellige togtyper. Læs mere på trafikstyrelsen.dk
- Du har bestået engelsk på minimum niveau D (Erhvervsuddannelses niveau - EUD).
Desuden er der krav til dit helbred. Læs mere om helbredskravet på trafikstyrelsen.dk
Derudover, skal du opfylde mindst ét af de følgende kriterier:
- Har bestået matematik eller fysik på minimum niveau b (HF, gymnasiet eller tilsvarende)
- Er faglært inden for en teknisk erhvervsuddannelse
- Har en videregående uddannelse inden for det tekniske område
- Efter endt uddannelse har arbejdet mindst 18 måneder som letbanefører
- Har arbejdet mindst 18 måneder som rangist, køremand eller anden stilling, der kræver A certifikat jf. gældende bekendtgørelse
- Har arbejdet mindst 24 måneder inden for et fagligt område, der kunne dækkes af en overenskomst indgået mellem Dansk Industri og Dansk Jernbaneforbund.
- Er uddannet pilot eller har anden relevant erfaring eller uddannelse efter Dansk Industri og Dansk Jernbaneforbunds bedømmelse
Find mere information om, hvad det kræver at blive Lokomotivfører her
-
Det hele starter med, at du sender din ansøgning gennem vores aktive stillingsopslag. Hvis der ikke er et stillingsopslag, søger vi ikke Lokomotivførere i øjeblikket, men du kan holde øje på dsb.dk, eller oprette en jobagent, så du får besked, når vi søger igen.
- Når du ansøger, behøver du ikke at lave en skriftlig ansøgning eller CV. Du skal i stedet besvare en række spørgsmål, samt udfylde en sikkerheds- og risikoprofil. Du skal også uploade dine eksamensbeviser, som dokumenterer, at du lever op til et af uddannelse- eller jobkravene.
- Vi screener alle kandidater, og går du videre i processen, inviteres du til en informations- og testdag. Her får du mere at vide om jobbet, og du vil skulle gennemføre og bestå en række psyko-motoriske og kognitive tests.
- Hvis du bliver udvalgt til den videre rekrutteringsproces, bliver du, ca. 8 hverdage efter informationsdagen, indkaldt til en samtale, som tager ca. 1 time. Forud for samtalen skal du have besvaret en personprofil test. Personprofilen bruges som et dialogværktøj til samtalen.
- Bliver du tilbudt ansættelse, er det en forudsætning for fastansættelse, at du bliver helbredsgodkendt og Trafikstyrelsen godkender din udvidede straffeattest.
Det er en forudsætning, at du deltager på både informationsdagen og til samtalerne. Derfor er det en god ide at reservere dagene, som du finder i stillingsopslaget.
-
Uddannelsen veksler mellem teori og praktik. Du skal ikke være specielt boglig for at bestå uddannelsen, men der er alligevel en del teknisk læsestof og udenadslære især om den sikkerhed, som du skal igennem.
Den teoretiske del af uddannelsen foregår enten i Ballerup eller i Tønder. Hvis du bor langt fra uddannelsesstederne, betaler DSB for transport og overnatning.
Den praktiske del foregår med udgangspunkt i den by, du er ansat i. Du kører med en kørelærer.
-
Din månedlige basisløn plus produktions- og kvalifikationstillæg udgør 39.473 kr. (eksklusiv pension) gældende per 1. marts 2024.
Du får også:
- 12% i pension, hvoraf 10% er arbejdsgiverbetalt og 2% er betalt af dig
- Fritvalgskonto*: 7 % af den ferieberettigede løn.
Personalegoder er blandt andet sundhedsforsikring (efter 3 måneders ansættelse), togkort, rabatmuligheder og fordelagtige rejsemuligheder for dig og familien.
*Fritsvalgsordningen betyder at en procentdel af din løn hver måned kan opspares og udbetales i forbindelse med ønske om ekstra fridage, en samlet opsparing til udbetaling i november, eller du kan vælge en løbende udbetaling i forbindelse med udbetalingen af din løn.