Bæredygtighed | 12. marts 2025

DSB’s kursuscenter sparer over 50.000 liter olie med varmepumper

I 2030 skal alle DSB’s nuværende olie- og gasfyr være udskiftet med mere bæredygtige alternativer. Den proces er godt i gang, og på DSB’s store kursuscenter Knudshoved kommer nye varmepumper nu både klimaet og stedets økonomi til gode.



Hvor Storebæltsfærgerne i gamle dage sejlede fra Nyborg til Korsør, ligger DSB’s store kursuscenter Knudshoved. Her slår 20.000 gæster – både DSB-ansatte og private selskaber - årligt vejen forbi for at nyde de rolige omgivelser ved bro og bælt.

Det kræver en masse energi til opvarmning af vand og radiatorer, og indtil december sidste år stod Knudshoved for over halvdelen af DSB’s forbrug af fyringsolie.

Men sådan er det ikke længere. I takt med at DSB målrettet arbejder på at indfri sine miljømål om at halvere energiforbruget og reducere klimapåvirkningen fra egen drift med 98 procent i 2030, bliver resterende olie- og gasfyr i DSB’s bygninger løbende skiftet ud med fjernvarme og varmepumper.

Erfaringer viser nemlig, at overgangen til fjernvarme eller varmepumper kan reducere klimapåvirkningen med 50-80 procent.

Og i 2024 var det DSB’s Kursuscenter Knudshoveds tur til at få varmepumper installeret. Konkret drejer det sig om fem sammenkoblede luft-til-vand-varmepumper, der trækker varmen ud af luften og bruger den til opvarmning.

Derfor er det heller ikke megen røg, der nu kommer ud af den høje, gule skorsten, som har stået på stedet siden dengang, det var DSB’s færger, der bandt Fyn og Sjælland sammen.



Det er virkeligt godt for min pengepung som driftsleder, og så er jeg glad for, at vi ikke længere har titlen som DSB’s største olieforbruger,

René Nygaard, afdelingsleder på Knudshoved Kursuscenter

 

Sparer 136 ton CO2-ækvivalenter
Fra ca. 63.000 liter olie årligt er man nu nede på at bruge en brøkdel, da de nye varmepumper står for den primære opvarmning og forsyner kursusstedets mange bygninger med varmt vand og opvarmning til radiatorer.

Indtil det nye anlæg er fuldt testet under forskellige vejrforhold har man dog besluttet at beholde et af de to oliefyr som en sikkerhedsforanstaltning. Her er estimatet, at der fortsat skal bruges ca. 9.000 liter olie om året, hvilket betyder, at man på kursusstedet opnår en årlig besparelse på cirka 54.000 liter olie.

Skiftet til varmepumper giver dermed en forventet årlig besparelse på ca. 136 ton CO2-ækvivalenter samt en væsentligt lavere udgift til opvarmning.

CO2-ækvivalenter er et mål, der bruges til at sammenligne udslippet af forskellige drivhusgasser baseret på deres potentiale til at bidrage til global opvarmning.

Og besparelserne er noget, som glæder René Nygaard, der i 25 år har været afdelingsleder på Knudshoved Kursuscenter.

”Det er virkeligt godt for min pengepung som driftsleder, og så er jeg glad for, at vi ikke længere har titlen som DSB’s største olieforbruger,” siger René Nygaard, der indtil videre er overrasket over, hvor stor en besparelse varmepumperne giver.

Efter det nye anlæg blev tilsluttet i december 2024, er det nemlig forventningen, at Kursuscenter Knudshoved vil spare over 200.000 kroner om året på opvarmning.

Netop nu er man desuden ved at gennemrenovere flere af stedets 52 værelser, hvor der bl.a. installeres gulvvarme på badeværelserne, hvilket passer godt til udnyttelsen af varme fra varmepumper.

”Det er fantastisk, og det gør en stor økonomisk forskel. Jeg har tænkt meget over, at alle burde skifte til varmepumper, for det virker bare og er meget billigere,” siger en begejstret René Nygaard.


Målet er i sigte
Siden 2021 har DSB konverteret 24 olie- og gasfyr, og i 2025 er det målet at skifte yderligere 20 stk., som primært bruges til at varme DSB’s stationsbygninger op.

I alt er der 132 tilbageværende olie- og gasfyr, der skal konverteres senest i 2030, og i den øvelse følger DSB fjernvarmeselskabernes udrulning af fjernvarme til de områder, der endnu ikke er dækket.

Og hvor det ikke er muligt at få fjernvarme – eller det ganske enkelt går for langsomt – vil man benytte sig af varmepumper for at nå målet.

Og det er gode grunde til, fortæller bæredygtighedschef hos DSB, Aske Mastrup Wieth-Knudsen.

”Af hensyn til klimaet og vores energiforbrug, er det at udskifte olie- og gasfyr det rigtige at gøre. DSB har et langsigtet mål om reducere vores udledninger i henhold til Parisaftalen, og det vil vi leve op til,” siger han.

Samlet set udgør energiforbruget fra DSB’s bygningsmasse ca. 10 procent af virksomhedens samlede energiforbrug, og derfor er det bestemt ikke lige meget, hvordan opvarmningen foregår, forklarer han.

”Fjernvarme og varmepumper er i reglen langt mere energieffektive end olie- og gasfyr, og bidrager samtidigt til en lavere klimabelastning. At vi har fokus på det, er desuden vigtigt for vores troværdighed ift. bæredygtighed – en troværdighed, der er afgørende for os som virksomhed på flere parametre,” slutter Aske Mastrup Wieth-Knudsen.