Bæredygtighed | 17. oktober 2024
DSB’s klimaindsats fortsætter mod nye mål
Bæredygtighed | 17. oktober 2024
DSB’s klimaindsats fortsætter mod nye mål
Som kulminationen på flere års målrettet arbejde vandt DSB i september den prestigefyldte Climate Change Award. Men arbejdet er slet ikke slut endnu.
Der var højlydte klapsalver i salen, da DSB i midten af september modtag den eftertragtede Climate Change Award, der uddeles af EY Danmark og Dansk Erhverv.
Prisen fik DSB for sit målrettede arbejde med at reducere klimapåvirkning fra både egen drift og fra samarbejdspartnere.
”Det er en pris, alle medarbejdere kan være stolte over. For alle hjælper til med vores grønne omstilling. Og vi er slet ikke færdige endnu,” siger Aske Mastrup Wieth-Knudsen.
Mange af de store investeringer, som DSB allerede har gjort, vil de nemlig kunne høste frugterne af i de kommende år. Og flere nye tiltag venter.
” Samlet set betyder de forskellige tiltag, at DSB i 2030 vil have reduceret klimapåvirkning fra egen drift med 98 procent sammenlignet med 2019,
Aske Mastrup Wieth-Knudsen, DSB’s bæredygtighedschef
Farvel til dieseltog
Eksempelvis har DSB i år indgået en Power Purchase Agreement på Lolland med European Energy, der fra slutningen af 2025 sikrer DSB grøn strøm i et omfang, der svarer til halvdelen af S-togenes strømforbrug.
Samtidigt overgår de af DSB’s stationer og bygninger, som er opvarmet med gas- og oliefyr, løbende til fjernvarme eller varmepumper. Allerede i 2024 forventer DSB at have halveret brugen af naturgas sammenlignet med 2022.
På Høje-Taastrup station bliver der netop nu sat solceller op, der skal dække op mod halvdelen af stationens strømforbrug, og lignende tiltag forventes rullet ud på andre stationer.
Og som den helt store game changer bliver DSB’s nye flåde af elektriske tog (IC5), der skal erstatte de resterende dieseltog, efter planen leveret fra 2027, hvilket vil gøre en enorm forskel for DSB’s udledninger af drivhusgasser.
Samlet set betyder de forskellige tiltag, at DSB i 2030 vil have reduceret klimapåvirkning fra egen drift med 98 procent sammenlignet med 2019, fortæller Aske Mastrup Wieth-Knudsen.
Investerer i DSB
I august i år har DSB desuden gennemført sin første udstedelse af grønne obligationer for 500 mio. euro.
Udstedelsen af obligationerne blev mødt af en meget stor efterspørgsel, der oversteg udbuddet med 5-6 gange.
Pengene fra salget af obligationer vil blive anvendt til at styrke DSB’s grønne omstilling. Og i fremtiden forventes det, at der vil blive udstedt flere obligationer i takt med, at DSB fornyer togflåden.
For Aske Mastrup Wieth-Knudsen er det et godt eksempel på, at bæredygtighed ikke er en forretningsmæssig klods om benet.
I stedet understøtter det på længere sigt virksomheden, mener han.
”Det fantastiske ved at fremme bæredygtige løsninger er, at det udover at være godt for bl.a. klimaet også giver os et bedre grundlag for at låne penge, tiltrække og fastholde medarbejdere, og så er det et godt argument for at tage toget,” siger han.
I skrivende stund har DSB siden 2019 reduceret CO2-udledningerne fra egen drift med mere end 22 procent, og i samme periode er klimapåvirkningen i scope 3 – dvs. DSB’s indirekte udledninger - reduceret med 21 procent.