Bæredygtighed | 28. november 2022
DSB sætter videnskabeligt baserede reduktionsmål for klimapåvirkning
Bæredygtighed | 28. november 2022
DSB sætter videnskabeligt baserede reduktionsmål for klimapåvirkning
Ved at tilslutte sig den mest anerkendte klimastandard for virksomheder, SBTi, forpligter DSB sig til at sætte videnskabeligt baserede reduktionsmål for deres samlede klimapåvirkning. Dette betyder bl.a. at DSB vil reducere udledning af drivhusgasser hos deres leverandører med 30 procent frem mod 2030.
I fremtiden vil DSB have et endnu større fokus på direkte og indirekte drivhusgasudledninger.
Det sker via organisationen SBTi, der står for Science Based Targets initiative, som har til formål at gøre det muligt for virksomheder at understøtte målet i Parisaftalen om at begrænse global opvarmning til 1,5-2 grader ved at sætte videnskabeligt baserede klimareduktionsmål.
Lidt enkelt forklaret fungerer SBTi på denne måde som en Paris-aftale for virksomheder.
SBTi er nemlig en videnskabeligt funderet og international standard, der gør det nemmere at sammenligne virksomhedernes drivhusgasudledninger samt opstille mål, der skal sikre, at virksomhederne kommer i hus med klimareduktionerne internt såvel som eksternt.
For mens DSB i mange år har haft mål om at blive CO2-neutrale i 2030, hvor al tog og øvrig drift vil blive forsynet med vedvarende energi, så er der i en stor virksomhed også en række andre kilder til udledning af drivhusgasser og derved klimapåvirkning.
Det gælder især udledning af drivhusgasser fra produktion og transport af de varer og serviceydelser, man køber hos sine leverandører. Hos DSB gælder det alt fra varerne på hylden i deres 7-Eleven butikker over reservedele til vedligehold af togmateriel.
Det fortæller Aske Mastrup Wieth-Knudsen, der er bæredygtighedschef hos DSB.
”Gennem SBTi forpligter vi os til at sætte videnskabeligt baserede reduktionsmål for vores drivhusgasudledninger på kort og på lang sigt, og det gælder både vores direkte udledninger, som fx opstår, når vi kører vores tog, samt den indirekte udledning, som opstår i produktionen hos vores leverandører gennem vores indkøb. Fordelen her er, at SBTi breder sig som ringe i vandet, fordi vi ikke kun forpligter os selv, men også dem, vi samarbejder med, til at minimere udledningen af drivhusgasser,” siger han.
” Gennem SBTi forpligter vi os til at sætte videnskabeligt baserede reduktionsmål for vores drivhusgasudledninger på kort og på lang sigt
Aske Mastrup Wieth-Knudsen, bæredygtighedschef hos DSB
Vil reducere med 30 procent
DSB er i øjeblikket i gang med ansøgningen til SBTi, og målsætningen er, at DSB, udover eksisterende mål om at blive CO2-neutral i egen drift i 2030, vil reducere udledningen af drivhusgasser fra værdikæden med 30 procent inden 2030.
I den forbindelse har DSB lavet en grundig analyse af udledningen af drivhusgasser fra hele værdikæden, fortæller Aske Mastrup Wieth-Knudsen.
”I 2019 kom omkring halvdelen af DSB’s samlede udledning af drivhusgasser fra vores værdikæde. Størstedelen af denne udledning kom fra indkøb af varer og serviceydelser. Derfor vil vi stille krav om reduktioner af drivhusgasser hos nye leverandører samt opstarte dialog med vores eksisterende leverandører om at reducere udledning af deres drivhusgasser,” siger han og uddyber, at det er stort arbejde.
Fokus på genanvendelse
Arbejdet med at sikre en lavere udledning sker altså i samarbejde med DSB’s leverandører, hvor DSB vil fokusere på områder, hvor der er både store og mindre drivhusgasreduktioner at hente.
Der vil nemlig være stor forskel på, hvor meget og hvordan de enkelte virksomheder kan minimere udledningen af drivhusgasser.
Eksempelvis er produktionen af stål, som DSB bruger en del af, stadig en branche med en grundlæggende høj udledning af drivhusgasser, mens der andre steder i værdikæden er frugter, der er nemmere at plukke.
”Der findes desværre ikke nogen one size fits all model for det her, så vi investerer mange ressourcer og indgår i dialog med henblik på at finde ud af, hvor det er muligt og giver bedst mening at minimere udledningen af drivhusgasser,” siger han og uddyber, at det også handler om øget fokus på genanvendelse.
”Brug og smid væk kulturen er slut – det handler om holdbarhed og genanvendelse,” siger Aske Mastrup Wieth-Knudsen, der erkender, at det øgede fokus på bæredygtighed og udledning af drivhusgasser ikke er uden omkostninger.
Og i nogle tilfælde vil det være lig med øgede udgifter. Men det er en pris, DSB er indstillet på at betale.
”Vi tror på, at når store virksomheder som DSB sætter krav til leverandørerne om minimering af drivhusgasser, så kan det skubbe tingene i den rigtige retning. Og den grønne omstilling er ikke gratis. Til gengæld er den nødvendig,” siger han.
DSB forventer, at deres ansøgning og optagelse i SBTi går igennem i løbet af de næste 12 måneder.
Parterne bag SBTi er blandt andre FN's Global Compact World Resources Institute og WWF.
De udvikler videnskabeligt baserede standarder for virksomheder, der ønsker at understøtte klimamålene i Paris-aftalen. Hvorvidt selskabernes klimaplaner lever op til fageksperter, afgøres af eksperter hos SBTi.
På verdensplan er der cirka 3300 virksomheder tilsluttet SBTi her i blandt godt 100 danske.
