Bæredygtighed | 8. september 2022
DSB indfører affaldssortering i toget – men hvad siger kunderne til det?
Bæredygtighed | 8. september 2022
DSB indfører affaldssortering i toget – men hvad siger kunderne til det?
Senest i 2030 er det DSB’s mål at genanvende 90 procent af affaldet. Derfor er der i en prøveperiode indført affaldssortering i en række tog, der fremadrettet skal gøre det lettere for både DSB og kunderne at sikre, at affaldet ender det rigtige sted.
Tidligere har der kun været én skraldespand til det hele. Men nu er der to. En til restaffald og en til madaffald. DSB arbejder nemlig på at finde den smarteste måde at sikre en høj grad af affaldssortering i toget på, hvorfor der i udvalgte S-tog og IC4-tog er blevet indført et nyt system til affaldssortering.
Affaldssorteringen kører i en prøveperiode, der varer til midten af oktober, for at DSB kan teste, hvordan kunderne tager imod det. Herefter vil man se på, hvordan den permanente løsning skal se ud.
Simpel sortering
Ved at kunderne selv foretager en simpel sortering i toget, som de fleste kender det derhjemme fra, kan DSB nemlig bedre eftersortere restaffaldet til genanvendelse, fordi det ikke er blandet med eksempelvis mad- og kafferester.
Og madaffaldet kan nemt sendes direkte til biogasanlæg, hvor det omdannes til miljøvenlig energi.
Med andre ord er sorteringen altså en simpel og smartere måde at håndtere affaldet på.
Men hvad siger kunderne så til, at de nu også kan sortere deres affald i toget?
Godt, at det bliver nemmere
Celine Skalka er make-up artist og tager jævnligt toget. Hun er glad for, at det nu er blevet muligt at sortere affaldet.
Hvad tænker du om, at det nu er muligt at affaldssortere i toget?
”Det er rigtig fint og en god idé. Jo nemmere, det er for os som passagerer, desto større er chancen også for, at folk rent faktisk sorterer det. Og der må være tale om ret store mængder skrald i alle DSB’s tog.”
Hvad er det vigtigste for dig, når du kan sortere affaldet i toget?
”Det er, at det skal være nemt. Og med de to nye skraldespande virker det ret nemt at gå til. Så den er jeg med på.”
Så det er noget, du selv vil gøre brug af?
”Ja, det er det. Hjemme hos mig sorterer vi også i flere forskellige skraldespande med glas til genbrug, restaffald og madrester. Så det er jeg vant til, og det giver god mening også at gøre det i toget. Jeg tænker også, at det er kun er fair, at DSB også skal sortere deres affald, når nu de fleste gør det derhjemme.”
Det er godt, at DSB også bidrager
Michelle Vinzents er selvstændig og pendler sjældent. Men hun er glad for at kunne affaldssortere i toget.
Hvad siger du til det nye sorteringssystem?
”Det er da blæret, at DSB gør det. De skal også bidrage til den grønne omstilling, og det er en smart måde at gøre det på, synes jeg. Det virker i hvert fald som et ret enkelt system, som de fleste kan finde ud af.”
Sortere du også derhjemme?
”Ja, også selv om jeg synes, det er vildt irriterende nogle gange. Men det skal jo gøres, og jeg forstår også godt, hvorfor det er vigtigt. Hensynet til miljøet skal vi alle forholde os til, og det gælder både derhjemme og i toget.”
”Så du vil bruge det nye affaldssystem i toget?
”Ja, det vil jeg. Særligt med tanke på, at meget af det, der smides ud, jo faktisk kan genbruges. Og så er det jo ikke ret meget, det kræver af os passagerer, for det er nemt med de to forskellige skraldespande. Så det er et godt initiativ, som jeg kun kan støtte op om.”
Det giver god mening
Sean Henderson er studerende er vant til at sortere sit affald, så det vil han også gerne kunne gøre i toget.
Hvorfor er det vigtigt for dig at sortere dit affald?
”Vi mennesker har ødelagt meget på Jorden gennem forurening og CO2-udledning, så jeg synes, det er vigtigt, at vi nu tager hensyn de steder, hvor vi kan. Og det at sortere sit affald er en lille ting, der faktisk gør en stor forskel. Og det vil jeg også gerne kunne gøre i toget.”
Hvor meget tænker du over affaldssortering derhjemme?
”Det er blevet en hel naturlig del af hverdagen, hvor tingene bare ryger i forskellige skraldespande. Det vender man sig hurtigt til, og det giver bare god mening, at ting, der kan genbruges eller genanvendes også bliver det. Hvorfor brænde ting af, der måske kan blive til nye produkter eller energi?
Hvad tænker du om, at DSB først gør det muligt for kunderne at sortere affald nu?
”Det er fint. Det er altid nemt at være bagklog og sige, at folk skulle have gjort tingene før. Det vigtige er, at det bliver gjort, og jeg tror også, at mange folk og passagerer selv er et sted, hvor de tænker over det, og gerne medvirke til, at tingene bliver gjort på den mest miljørigtige måde.”