Bæredygtighed | 26. februar 2024

DSB går platin og sætter nye standarder for bæredygtigt byggeri

Når DSB’s tre nye værksteder står færdige om få år, vil de være blandt de mest bæredygtige nye byggerier i Danmark. Som det første værksted i Danmark opnår et af dem endda den sjældne og højeste certificering kaldet Platin.


 

Til at varetage vedligehold og reparationer af fremtidens nye elektriske tog, bygger DSB tre topmoderne værksteder i hhv. Aarhus, København og Næstved.

Fælles for værkstederne er, at de bliver førende inden for den grønne omstilling, hvilket DSB sikrer sig ved at benytte den mest anerkendte certificeringsordning indenfor bæredygtigt byggeri – nemlig den såkaldte DGNB certificering.

DBNB er en certificeringsordning målrettet bygninger og byområder baseret på FN’s definition af bæredygtighed med tre hovedsøjler: social-, økonomisk- og miljømæssig bæredygtighed.

 

Når værkstedet i Aarhus står færdigt ved årsskiftet 2026/27, skal det efter planen være blandt de mest bæredygtige byggerier i Danmark,

Finn Bloch, underdirektør for DSB’s Nye Grønne Værksteder

 

Platin i Aarhus
Og i alt er der flere hundrede forskellige parametre, som DSB i forbindelse med certificeringen og byggeriet skal tage stilling til.

Det gælder alt fra genbrug af regnvand, fokus på biodiversitet og arbejdsmiljø, genanvendelse af byggematerialer, energioptimering og ikke mindst CO2-fodaftrykket fra materialer og byggeprocesser.

Det fortæller Finn Bloch, der er underdirektør for DSB’s Nye Grønne Værksteder.

Og mens de nye værksteder i København og Næstved skal certificeres i kategorien Guld, skal værkstedet i Aarhus, der skal servicere de kommende IC5 tog, have den højest mulige certificering kaldet Platin.

”Når værkstedet i Aarhus står færdigt ved årsskiftet 2026/27, skal det efter planen være blandt de mest bæredygtige byggerier i Danmark,” siger Finn Bloch.

 

Byggeriet er et af de få byggerier i Danmark – og det første værksted - som har modtaget en DGNB Platin præcertificering,

Frederik Waitz Søborg, direktør for certificeringer og teknisk udvikling i Rådet for Bæredygtigt Byggeri

 

Skrappe krav
For at opnå certificering Platin skal man oveni de meget skrappe krav, der i forvejen skal til for at opnå Guld, gå et skridt længere, fortæller Finn Bloch.

Det drejer sig især om at nedsætte CO2-udledning yderligere, højne arbejdsmiljøet samt at ændre på isolering og konstruktioner i det kommende værksted.

Eksempelvis skal godt halvdelen af stålet til tag-og facadepladerne komme fra genbrugt stål, armeringsstålet skal laves med energi fra eksempelvis vandkraft, og isoleringsmaterialet være lavet med et lavt CO2-aftryk, fortæller Finn Bloch.

Dertil kommer et stort fokus på indeklimaet, hvor det er besluttet, at der ingen afgasning må være fra byggematerialerne, og at luftkvaliteten i værkstederne skal være helt i top med værdier på under halvdelen af det tilladte.

Og så kommer der ekstra solceller på den overdækkede parkeringsplads, der leverer grøn strøm til de ansattes elbiler.

”Listen med tiltag og nye måder at gøre tingene på er meget lang for både at opnå Guld og Platin. Men det giver mening for os, fordi vi hos DSB både har en målsætning om at være med i front i den grønne omstilling, og et strategisk mål om at reducere vores energiforbrug til det halve frem mod 2030,” siger han.

Et imponerende eksempel
Selve DGNB-certificeringen og den indledende præcertificering varetages af Rådet for Bæredygtigt Byggeri, der som uvildig instans kontrollerer, at man lever op til de nødvendige krav.

Løbende kigger Rådet derfor på, om de ideer, forslag og løsninger, DSB er kommet frem til, er gode nok til at sikre hhv. Guld og Platin, hvilket er en stor hjælp, fortæller Finn Bloch.

Og hos Rådet for Bæredygtigt Byggeri er de også glade for samarbejdet med DSB, der er med til at sætte barren højt for nyt, bæredygtigt byggeri.

”Det kommende DSB-værksted i Aarhus er et imponerende eksempel på, hvordan offentlige bygherrer kan bruge deres indkøbsmuskler til at skubbe på den grønne omstilling,” siger Frederik Waitz Søborg, direktør for certificeringer og teknisk udvikling i Rådet for Bæredygtigt Byggeri, og uddyber:

”Byggeriet er et af de få byggerier i Danmark – og det første værksted - som har modtaget en DGNB Platin præcertificering, og det tegner et flot billede af ambitionsniveauet. Vi glæder os rigtig meget med at følge byggeriet de kommende år.”

Tidslinje over byggerierne

 

Aarhus: Arbejdet med at opføre værkstedet er her i fuld gang. I starten er der flyttet op mod 400.000 m3 jord - mere end Amager Strandpark i omfang - inden byggeriet for alvor gik i gang.
Første spadestik til selve bygningerne var i sommeren 2023, og værkstedet forventes taget i brug til togdrift i 2027.

København: Værkstedet her er også under opførelse, og er kommet langt.
Det forventes færdigt i april 2024, og herefter skal der bl.a. renoveres en stor kloakledning på grunden. Værkstedet forventes taget i brug til togdrift i starten 2025.

Næstved: Værkstedet er under opførelse, og der afholdes rejsegilde på bygningerne i april 2024. Værkstedet forventes færdigt i 2026, og flytningen af alle aktiviteter fra DSB’s nuværende værksteder på Otto Busses Vej sker frem mod 2027, hvor værkstedet forventes fuldt i drift.

DGNB Systemet

 

DGNB er en oprindeligt tysk certificeringsordning, der bygger på den helhedsorienterede tilgang til bæredygtighed baseret på FN’s definition med tre hovedsøjler: social-, økonomisk- og miljømæssig bæredygtighed.

Systemet er dynamisk, og derfor bliver kriterierne opdateret løbende i takt med, at man i byggebranchen får ny viden og praksis. I DGNB-systemet stilles derfor ikke specifikke krav til bestemte løsninger eller materialer, da bygninger har forskellige funktioner og forskellige krav.


Ved processen for at certificere nye bygninger som DSB’s værksted i Aarhus kan der udføres en præcertificering.


Den har DSB nu modtaget, hvilket kan betragtes som en vurdering af, at det originale ambitionsniveau om at at opnå Platin er realistisk for projektet.


Den endelige Platin-certificering modtager DSB, når byggeriet står færdigt.


Kilde: Rådet for Bæredygtigt Byggeri.