Bæredygtig transport | 10. oktober 2022
Fremtidens nye flåde af moderne el-lokomotiver er nu leveret
Bæredygtig transport | 10. oktober 2022
Fremtidens nye flåde af moderne el-lokomotiver er nu leveret
Et vigtigt skridt mod målet om at blive CO2-neutrale i 2030 er nu nået, da DSB har fået alle 42 nye el-lokomotiver leveret og godkendt. Og de kører som en drøm, fortæller lokomotivfører Jesper Kjærulff.
Regnen står ned i stride strømme, da lokomotivfører Jesper Kjærulff sætter sig til rette i det spritnye Vectron lokomotiv. Det er den sidste onsdag i september, og dagen markerer en milepæl i DSB’s historie.
Når Jesper Kjærulff færdiggør denne aftens testtur fra Københavns Hovedbanegård til Helsingør og retur igen, vil det nemlig være den sidste af 42 testture med lige så mange nye el-lokomotiver.
”Det var også mig, der kørte testturen på det første Vectron lokomotiv for to år siden, og nu er vi kommet til det sidste,” siger Jesper, mens han med et joystick sætter toget i bevægelse på dets første rigtige tur på danske skinner.
De 8700 hestekræfter under os går lydløst i gang drevet af de 25.000 volt, der løber i køretråden over toget. Bag os hænger en lang række vogne, der grundet aftenens testtur er tomme.
Masser af power
Hastigt kommer vi op i fart, og Jesper smiler tilfreds. Som lokomotivfører er det nemlig en meget magtfuld køreoplevelse, fortæller han om det nye lokomotiv.
”Man mærker virkelig de mange hestekræfter, og der er en meget overbevisende acceleration,” siger han begejstret og forklarer, at Vectron er en racerbil sammenlignet med de gamle diesellokomotiver, som de afløser.
”Og så kører det på strøm. Det er da fantastisk. DSB skal jo være CO2-neutrale i 2030, og med de nye lokomotiver er der ingen sod og nul partikeludledning,” siger Jesper mens toget kører gennem aftenmørket med vinduesviskeren i fuld sving på den store forrude.
Skal også bruges til udlandet
Som det er nu, skal DSB kun bruge cirka 28-30 af de nye lokomotiver til driften i Danmark. Resten kommer først på arbejde, når de nye Talgo-vogne, der i fremtiden skal transportere passagerer miljøvenligt til Tyskland, bliver leveret i 2024.
Indtil da er det vigtigste ifølge Jesper, at DSB har fået et moderne og kraftfuldt elektrisk lokomotiv, der kører godt, og som både er mere bæredygtigt og mere punktligt end de gamle.
Tilbage i lokomotivet styrer Jesper farten og bremserne med to joysticks, og mange af de knapper, han er vant til fra ældre tog, er erstattet med skærme med informationer om togets kørsel.
I gennemsnit bruger lokomotivet omkring 11 kWh pr. kørt kilometer, og når forbruget er så relativt lavt skyldes det primært, at lokomotivet også er i stand til at genere strøm, når det bremser, fortæller han.
” DSB skal jo være CO2-neutrale i 2030, og med de nye lokomotiver er der ingen sod og nul partikeludledning
Jesper Kjærulff, lokomotivfører
Virker som dynamo
Helt simpelt forklaret kan man sige, at Vectron på samme måde som en dynamolygte på en cykel kan producere strøm, når der er modstand ved bremsning, og den strøm sendes tilbage i køreledningen til brug i andre tog.
Og det er noget, Jesper går meget op i.
”Jeg kan hele tiden følge med i, hvor meget strøm, vi har brugt, og hvor meget, vi har produceret. På denne tur har vi indtil videre sendt et godt stykke over 50 procent tilbage i køreledningen, og der kan nemt gå sport i at se, hvor meget strøm, man på den måde kan spare,” siger han.
Undervejs på denne testtur holder Jesper også øje med, om lokomotivet trækker og bremser, som det skal. De foregående 41 er alle blevet godkendt uden de store bemærkninger, og det ser dette også ud til at blive.
”Det er jo et lokomotiv, der er blevet produceret de seneste 12 år, og som kører mange steder i Europa. Så det virker,” siger han, mens han sætter farten ned mod Hovedbanen. mens tælleren, der måler, hvor meget strøm, der sendes tilbage, lystigt tæller op ad.
Da toget holder stille, er der dog ikke meget spænding om udfaldet af aftenens testkørsel.
”Den er godkendt,” siger Jesper, og stikker hovedet af sideruden på sit lokomotiv.
”Nu skal vi bare have nogle passagerer med næste gang.”
Vectron fra ende til anden
• DSB har samlet bestilt 42 Vectron-lokomotiver af producenten Siemens. De første tre ankom i september 2020, og siden er lokomotiverne løbende blevet leveret. De sidste ankom i september måned i år.
• De første 10 år på danske skinner er det Siemens, der har ansvaret for vedligehold af Vectron, og de er dermed garanter for de nye lokomotivers pålidelighed.
• Det har netop været vigtigt for DSB, at de nye ellokomotiver er stabile og pålidelige, og det har Vectron bevist, da det allerede har kørt mere end 12 år på skinnerne rundt i Europa.
• Vectron-lokomotiverne kan samtidig køre mange flere kilometer mellem de planlagte servicebesøg end de tidligere, nemlig hele 37.500 km. Det svarer til, at toget kan køre fra Danmark til det sydlige Australien og tilbage igen før det skal til service.
• Vigtigt har det været, at Vectron kan køre i Tyskland og kan opgraderes til andre lande. Det er derfor også Vectron, der fra 2024 skal trække de nye Talgo-vogne mellem Danmark og Tyskland.
• El-lokomotivet Vectron udleder nul dieselpartikler og NOx og har en tophastighed på 200 km/t leveret af 8.700 hestekræfter.